Hvad bruger du din smerte til?

Livets Blog (08-01-16)
Smerte er uundgåeligt. Den er en del af vores skæbne – et eksistentielt livsvilkår. Den er en del af rejsen, den dybere årsag til at vi er her på jorden. Velkommen til smerte.
Men hvordan kan vi transformere den og ikke mindst bruge den konstruktivt?
Hvordan kan vi blive ven med smerten?

Kunstnere og kreative mennesker er ofte mennesker som har brug for at udtrykke den indre proces og rejse i livet. De har måske ikke haft et naturligt talerør for deres følelser og udtryk i deres opvækst, som gør at det kommer ud på andre måder. Jo mere svingende et indre grænseland jo mere benzin til kunsten. Se f.eks. ind i filmens og ikke mindst musikkens verden. Her kan alle oplevelser og følelser udtrykkes på forskellig vis, og bliver en projiceret udtrykskanal for kunstneren.
Her et par skærende eksempler i forhold til smerte:

edvard-munch-portrait

 

 

 

 

Edvard Munch (maler) havde en svær barndom, var dybt deprimeret og havde en meget svingede psyke. Han brugte åbenlyst sin kunst som terapi til at udtrykke de overvældende følelser og sindstilstande. Det berømte maleri “skriget”, blev til efter et skænderi med sin elsker, hvor han derefter skød sig selv i hånden i frustration! 

 

 

 
Beethoven

 

 

 

Beethoven (komponist) mistede mere og mere sin hørelse som frembrusende komponist. Han blev afvist af sin største kærlighed, hvilket førte til mange sorger. Denne smerte kanaliserede han ud som smuk og dyb musik, som har inspireret millioner af mennesker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kurt

 

 

Kurt Cobain (rockstjerne, frontfigur for bandet Nirvana) var 90’ernes frontmand for en bølge af oprør og indestængt smerte, som ungdommen kunne samles om og se sig selv genkendt i.
Han var et meget følsomt menneske, som følte sig dybt afvist af sin familie. Hans forældres skilsmisse tog hårdt på ham som 9-årig, og han trak sig meget ind i sig selv. Han begyndte at finde trøst i musikken sammen med ligesindede. Den store sorg kunne blive udtrykt som vrede og oprør, og millioner af mennesker kunne genkende dette i dem selv – musikken virkede meget dragende og befriende, i en overfladisk verden, hvor alt var så pænt og poleret.

 

Det kan være lindrende at høre noget udefra, som rammer den indre tilstand. Man kan føle sig mødt.
Den ydre verden afspejler den indre, på alle planer. Derfor omgiver vi os med de ting vi gør – noget som har den samme vibration som os selv.
Vi vil være tiltrukket af film, kunst og musik, som vi selv spejler os i, mærker – noget som er genkendeligt.

Jeg kunne som ung i høj grad identificere mig selv med rockmusikken i 90’erne. Jeg mærkede et stort tab af mig selv helt fra barndommen – en dyb sorg, en eksistentiel krise, og ønskede et oprør. At komme ud med mig selv. Jeg vidste ikke hvordan. Men denne musikform lindrede mig for noget tid i hvert fald. Jeg var ikke alene. Den blev min nærmeste ven. Jeg følte selv det der blev udtrykt i musikken.
Jeg brugte mange timer på at sidde på mit værelse og spille guitar og høre musik fremfor at være social og spille fodbold med vennerne osv.
I dag ser jeg det som en gave. At det bl.a. har gjort mig til en dygtig musiker. Det har skabt talent og dybde, at jeg brugte så meget tid alene med musikken og smerten. Det ville jeg ikke have været foruden. Jeg kan i dag udtrykke mig helt gennem musik til hver en tid.
Senere i mit liv begyndte jeg så at producere musik, synge, male, uddanne mig som psykoterapeut, skrive om livet.. alt sammen i led med at udtrykke den smerte, jeg har med mig – og dele den med verden.
Det er der stærkt brug for i vores tid.

SMERTEN SOM LEDESTJERNE
Alle oplever smerte. Kollektivt er vi lige her samlet, fordi vi har den samme smerte, som vi skal gennemgå. Samme vibrationer mødes. Så vi danskere er meget mere ens, end vi tror, selvom vi kun tror det er os selv som oplever modstand på livet.
Smerten skal imødekommes i os selv. Den skal have et udtryk. Den skal til sidst kunne rummes, for at gøre plads til lyset. Det vi tør eje 100% i os vil transformere sig, ikke før. Smerten vil blive ved indtil vi giver den opmærksomhed og tør gå HELT ind i den. Det være sig oftest svigt og følelsesmæssige traumer fra vores barndom som skal heles. Til sidst vil længslen efter et andet liv/Jeg ophøre i os og vi vil føle os hjemme, uanset hvor og hvem vi er sammen med. Vi vil ikke være den samme.
Smerten er ledestjernen, som har et budskab om hvad vi skal gøre. Ligesom en sygdom er kroppens udtryk for at vi skal ændre noget i os selv. Smerten kan blive din ven. Integration er mulig, hvis du tør. Du kan blive hel igen.
Skæbnen er at smerten binder os til dette livs rejse, som gør at vi oplever og udvikler os i den retning vi skal. Den presser os til at udføre vores livsformål – at erkende livet og turde åbne op for kærligheden. Derfor er den en gave. Oftest ses gaven først i retroperspektiv.

HVORDAN BRUGER DU DIN SMERTE?
Kollektivt er vi oppe imod samfundets maskuline hårdere energi, med fortrængning af følelser, dækket af pænhed og overflade. Jeg mærker selv den store udfordring i at tilkende mig min egen smerte og vise den, men jeg har langsomt åbnet døren op for den de senere år. Det handler om at turde at gå forrest, at sætte sig selv fri fra fangeskab. Men jeg bliver selv spejlet i mennesker som er samme sted som mig selv. Derfor er der intet at frygte. Det er det universielle princip – loven om tiltrækning – lige møder lige, vi møder i det ydre det vi ER. Derved kan vi hjælpe hinanden ved at være ærlige og autentiske omkring vores smerte og udfordringer – vi er det samme sted. Vi mangler bare at turde stå ved den – at give den et udtryk. Droppe det fine selvbillede, personaen, og vise os som dem vi virkelig er – vi er både mørke og lys. Det vil samle os som mennesker.
Det værste vi kan gøre er at dulme, fortrænge, udholde, se væk fra smerten. Den vil ALDRIG forsvinde, før vi tør eje den helt. Ophobet smerte fører til lukkethed, depression, angst og sygdomme i den fysiske krop.
Del din smerte med nogen du har tillid til. Måske en ven eller terapeut. Tal den ud. Mærk den helt. Eller gør det for dig selv. Inspirér din verden på din måde, ved at være ærlig omkring livets eksistens. Det vil sprede sig som ringe i vandet, og forandre alt omkring. Selvets indre horisont vil udvides. Dit livs puslespil vil nu have flere brikker tilgængeligt som du kan ligge. Du er ikke alene med din smerte.

ØVELSE:
Hvad er din smerte i livet?
Hvor i kroppen sidder den?
Har den et billede, et tegn, lyd eller udtryk?
Tør du eje denne smerte 100%, ved at gå helt ind i følelsen, og bare være med den?
Hvordan kan du bruge denne smerte konstruktivt i dit liv,  og måske inspirere din verden på en autentisk måde?

 

 

 Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nuet – Det er farligt!
Hvorfor er jeg her på jorden?
Sårbarhed – Døren til livet
Dét elsker dig
Inline
Please enter easy facebook like box shortcode from settings > Easy Fcebook Likebox
Inline
Please enter easy facebook like box shortcode from settings > Easy Fcebook Likebox