Vipassana – Meditationsretreat

Livets Blog (06.08.16)
Jeg sidder i en meditationssal i Sverige med 80 andre. Vi er i gang med en fælles-meditation på én time, forsøger at holde samme position. Pludselig lander en flue på min næse. Jeg forsøger at lade den være. Det kilder frygteligt. Heldigvis flyver den videre.. over på en anden.
I starten af juli måned (2016) tog jeg på et Vipassana-retreat et godt stykke oppe i Sverige (mellem Göteborg og Stokholm). Der findes et center, hvor det er muligt her i norden. Jeg har længe haft lyst og mod på at prøve det. For at få erfaringen med denne teknik og give mig hen i endnu et møde med mig selv. Det var en hård tur. Men ikke på den alm. hårde måde.

Vipassana

 

 

 

 

 

Vipassana-centeret i Sverige – ligger i rolige omgivelser med en skov tilknyttet.

 

 

 

 

 

 

Hvad er Vipassana?
Vipassana betyder at “se virkeligheden som den er”. Det er en meditationsteknik som er ca. 2500 år gammel, som den første Buddha erfarede og lykkedes med at gøre sig fri med, også kaldt oplyst.
Over hele verden kan man komme på et retreat og gennemgå en 10-dages proces, som rigtig mange har haft gavn af gennem tiden. Dhamma.org er en frivillig organisation som har centre i hele verden, hvor man gratis kan komme og erfare teknikken. Gratis hjemmelavet vegetar-kost, logi og undervisning. Alle arbejder frivilligt og centrene kører overraskende rundt med de donationer som deltagerne kan give efter deres ophold. Kun dem som gennemfører de 10 dage kan donere. Så som deltager lever du af ren og skær gavmildhed, det er sjældent set i vores verden. Smukt.

En kold tyrker
Det er som med alting individuelt hvad man kan og vil få ud af sådan et ophold.
Hele opholdet foregår i stilhed og ingen kontakt med de andre som er der eller med omverdenen. Ingen mobil, egen mad, sportsdyrkning, bøger osv. Man mediterer ca. 8-10 timer om dagen og der serveres kun morgenmad og frokost. For dem som er på deres første Vipassana er der frugt om aftenen.
Dette kan få de fleste til at krumme tæer og forblive hjemme.
Udover at meditere det meste af dagen, sætter det et kraftigt indspark ind i sindet og ens liv.
Forholdet til mad, relationer, diverse afhængigheder og ikke mindst sit eget sind kommer under loop.
Det kan være en kold tyrker. En hurtig måde at møde sig selv på og sin baggage.
Der er ingen steder at flygte hen!

Vipassana meditation
Den eneste undervisningsform som der er de 10 dage, er via lyd- og videooptagelse med S. N. Goenka (1924-2013). Han var en fantastisk underviser af denne teknik, og rejste verden rundt for at videregive den. Der er ingen tvivl om effekten af meditationen når man oplever hans varme, humor og uselviskhed. Han ER Vipassana. Hver aften glædte jeg mig mere og mere til at se et videoklip med ham. Han voksede i mig for hver dag.

Selve teknikken går ud på at sanse og mærke alle kropsfornemmelser og subtilitet i kroppen, uden at dømme og identificere sig med “godt/skidt” uanset hvad der kommer. På den måde kan man tilvende sindet til ikke at reagere på hvad end der sker, men forblive observerende overfor ens Selv. Dette gjorde Buddha oplyst. At adskille sin sande kerne fra illusionen/det menneskelige tillærte. Teknikken vil desuden få dybder af sindet frem, hvor det vi kalder det ubevidste, viser sig gennem den 100% bevidste krop. Derved er det en af de eneste meditations-teknikker, hvor man møder virkeligheden som den er gennem kroppen, og kan frigøre én fra Selvet.

De første 4 dage brugte vi udelukkende på at fokusere på det lille stykke hud mellem overlæben og næsen, simpelthen for at skærpe opmærksomheden. Ja, det lyder virkelig kedeligt. Man kommer ikke sovende til oplysning. 30 timer i dyb koncentration på dette stykke kød. Men efter noget tid mærkedes effekten af det. Det lille område føltes levende og sitrende. Det var målet.
Med denne skærpede opmærksomhed skulle vi nu de næste dage gennemgå kroppens fornemmelser fra top til bund og tilbage, igen og igen og igen. Helt subtilt, sanseligt og energetisk. Sikke en fin-følsomhed som opstod. Uanset varme, kulde, smerte osv. skulle det bare mærkes og observeres.
Den sidste dag lærte vi en Metta-meditation, hvor vi deler vores indre lys med alt levende i verden.

vipassana1

 

 

 

 

 

Den fælles meditationssal. Mænd til venstre og kvinder til højre.
Her var der én-times fællesmeditation 3 gange dagligt, samt undervisning via video om aftenen.
Man kan derudover vælge, om man fortsat vil meditere her eller i sit eget rum/seng.

 

 

 

Min oplevelse
På turen i taxi-bussen fra Ödeshög Raste til centeret, som ligger skønt ude på landet, var der en lidt trykket stemning. Den alm. small-talk / usikkerhedssnak var der ingen som begav sig ud i. Folk som kendte rutinen med de næste 10 dage, vidste at nu var det tid til at gå indad, og de var allerede på vej væk fra det ydre, forblev uden for rækkevidde. Jeg havde lidt en følelse af at vi alle skulle i fængsel. Jeg mærkede angst. Jeg vidste virkelig ikke hvad jeg skulle ind til. 10 dage er lang tid. Vi ankom. Indregistrerede os. Porten blev lukket.. og vi var i gang.

Første test for mig var det, ikke at kunne spise når jeg ville. For det første har jeg et højt stofskifte. For det andet har jeg altid vænnet mig til at have mad på mig. En del af mig frygtede at være sulten. Men jeg erfarede hurtigt, at det intet problem var med kun 2 store måltider om dagen. Maden de serverede var 100% hjemmelavet. Så lækkert!!
Jeg boede på et værelse med 2 andre, som jeg kun nåede at give hånd og mit navn, inden der var noble silence – ingen øjenkontakt, fysisk kontakt og tale. Sengene var afdækket så vi ikke kunne se hinanden. Vi skulle de næste mange dage meditere på vores værelse (semg) og i fællessalen.
Mænd og kvinder bor for sig på centeret og mediterer også for sig. Så er der lidt mindre at blive distraheret af.

Skemaet så sådan ud i 9 dage med 100% stilhed:

4:00 am Morning wake-up bell
4:30-6:30 am Meditate in the hall or in your room
6:30-8:00 am Breakfast break
8:00-9:00 am Group meditation in the hall
9:00-11:00 am Meditate in the hall or in your room according to the teacher’s instructions
11:00-12:00 noon Lunch break
12noon-1:00 pm Rest and interviews with the teacher
1:00-2:30 pm Meditate in the hall or in your room
2:30-3:30 pm Group meditation in the hall
3:30-5:00 pm Meditate in the hall or in your own room according to the teacher’s instructions
5:00-6:00 pm Tea break
6:00-7:00 pm Group meditation in the hall
7:00-8:15 pm Teacher’s Discourse in the hall
8:15-9:00 pm Group meditation in the hall
9:00-9:30 pm Question time in the hall
9:30 pm Retire to your own room–Lights out

Den sidste dag åbnede de op for at vi kunne tale og dele med hinanden, et skridt mod at gøre os klar til at komme ud i samfundet igen, da det for nogen kan være et shock.
Dette skema kører alle centre med. Det har de gode erfaringer med, for at man kan lære teknikken ordentligt.

Det var vildt hårdt at sidde i så mange timer i meditationsstillingen og at skulle så tidligt op. Ben, ryggrad og skuldre føltes nogen gange som om de var brækket.
Udfordrende af alt var det at være alene med mit sind på denne intensive måde. Gennem de mange timers meditation åbner sindet sig, og tankerne flyver ind alle stedet fra, ikke mindst fra det mørke dyb. Opmærksomheden blev så skærpet at alle minder, sange og fantasier osv. ingen grænser havde. Jeg havde musik på hjernen det meste af tiden. Mine tanker, overbevisninger og ikke mindst fordømmelser blev knivskarpe. Overraskende kom der sjældent en følelse på tanken, som jeg kender til dagligt. Befriende. Et par gange blev jeg dybt ked af, hvordan jeg helt automatisk dømte dem som jeg var sammen med uden at have talt med dem og kende dem. Jeg mærkede konsekvensen af det – at tage afstand fra dem = tage afstand fra mig selv på forhånd. Det gjorde ondt på mig selv, hvor lukket jeg kunne være overfor andre.

Anden dagen og sjette-dagen var hårdest for mig. Anden dagen fordi jeg havde ondt i kroppen og at det var så kontrastfuldt en hverdag at stå op til. Sjettedagen var bare… hård. Nogle meditationer føltes som måneder. Især når kroppen gør ondt. Det kan ikke beskrives. Heldigvis var der en skov tilknyttet, som vi kunne gå ture i i pauserne, og blive spist af myg.

For mig var det at komme hjem igen vanskeligt – at skulle omstille mig igen på at være i byen og finde mig selv efter denne lange indre rejse.
De 10-dage åbnede mit sind og psyke op, så en indre psykisk udrensning kunne tage fart, hvor jeg skulle ned og suge grundvand op, med andre ord opleve en krise, en oplevelse af at livet var forbi.
Det var det også. For der skulle være plads til det nye.
Sådan et retreat er ikke et “feel-good”, men at møde det som er, et spadestik dybt.
Det er forskelligt hvordan alle oplever første gang. Der kommer det frem, som vi er klar til.

Vipassana2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er Vipassana noget for dig?
Der er ingen tvivl om, at dette retreat er en kærkommen mulighed og gave for os vestlige.
Vipassana – se virkeligheden som den er!
Hvis du er nysgerrig på meditation og/eller at lære dig selv bedre at kende – tag afsted!
Man ved ikke hvad der dukker op – det er learning by doing.
Jeg talte med én som havde været afsted mange gange inden retreatet. Hans bedste råd var: “bliv uanset hvad der sker; bliv de 10 dage”. Når livet opleves svært eller umuligt er det her vi må blive – for at møde det. Ellers forbliver vi slave af det, ved ikke at face det.
Vipassana er super populært, så vær hurtig når tilmeldingen åbner sig. Jeg mødte en direktør, coaches, ingeniører, mennesker fra Danmark, Østrig, Indien, Finland.. alle slags mennesker som ville dybere.

Det der er modstand på er rigtig godt at prøve kræfter med.
At få en erfaring uanset hvad.

For mere info klik her:
Vipassana Center SverigeÉt svar til “Vipassana – Meditationsretreat”

  1. Web Hosting siger:

    Before meditation centers were established in this tradition, all courses were held at temporary sites, such as campgrounds, religious retreat centers, churches and the like. Today, in regions where centers have not yet been established by local students of Vipassana who live in the area, 10 Day meditation courses are held at non-center course sites.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Dét elsker dig
Nuet – Det er farligt!
Alkohol – Danmarks åndelighed
Camino de Santiago
Inline
Please enter easy facebook like box shortcode from settings > Easy Fcebook Likebox
Inline
Please enter easy facebook like box shortcode from settings > Easy Fcebook Likebox